Millaista meillä on?

Perhekoti Kukkakehän käytössä on vanha hirsirunkoinen paikkakunnan historiaa paljon nähnyt, entinen Katteluksen tilan talo joka on rakennettu alunperin vuonn 1890. (KirjastoVirma 2013) Talo ja sen pihapiirissä oleva toinen päärakennus ostettiin Kukkakehän käyttöön ja remontoitiin perhekodin tarpeita ja nykyaikaa vastaavaksi perhekodin nykyisen omistajan toimesta. Talossa on tilaa 300 neliötä ja se jakautuu kahteen kerrokseen.

Huoneet ovat isoja ja niitä on kuusi, joista kolme on alakerrassa ja kolme yläkerrassa. Molemmissa kerroksissa on olohuoneet, vessat ja suihkut. Jokainen nuori saa tehdä huoneestaan omannäköisen ja luoda sellaisen ympäristön jossa viihtyy. Yläkerrassa on sauna ja pihalla ulkosauna. Alakerrassa on koko talon yhteinen keittiö ja ruokasali. Alakerta on suunniteltu esteettömäksi, joten siellä voi liikkua myös pyörätuolilla.

Perhekodin pihapiirissä ja välittömässä läheisyydessä on toinen rakennus. Se on peruskorjattu nykyaikaiseksi ja toimivaksi nuorten itsenäistymisasunnoksi. Itsenäistymisasunnossa on viisi huonetta ja sinne nuoren on mahdollista päästä harjoittelemaan omaa elämää täysi-ikäisyyden kynnyksellä, kuitenkin niin että perhekodin työntekijät ja apu on lähellä. Paloturvallisuudesta on huolehdittu sprinklerijärjestelmällä.

Pihapiiri on vihreä vanhoine puine ja pensaineen. Takapihalla virtaa joki jossa voi kalastella ja käydä souturetkellä. Lasten turvallisuuden vuoksi pihan ympärille on rakennettu aita.

Perhekodissamme asuu myös kaksi kissaa joiden terapeuttista vaikutusta hyödynnetään lapsiin ja nuoriin. Lisäksi perhekodista on akvaario jossa asustelee useita eri kalalajeja.

Perhekodin väen käytössä on myös Virikeskus, joka sijaitsee Haapajärven keskustassa R-kioskin alakerrassa. Virikkeessä on saunatilat ja porealtaat. Takan äärellä voi saunareissuilla paistaa makkaraa. Lisäksi käytössä on olohuone/kokoustila ja pieni keittiö. Virikkeessä voidaan viettää mukavaa yhteistä aikaa tai juhlia lasten syntymäpäiviä. Lisäksi Virikkeestä löytyy tarvittavat soittimet (piano ja rummut jne). Käytettävissä on myös biljardipöytä, karaokelaitteet sekä kuntosalivälineitä.

Arki meillä

Kun lapsi tai nuori sijoitetaan Kukkakehään, hän saa elämäänsä välittäviä aikuisia ihmisiä kuuntelemaan ja tukemaan sekä kulkemaan vierellä arkipäivän asioissa. Hyviä käytöstapoja arvostetaan ja niitä opetellaan yhdessä. Ohjaajien kunnioittava ja arvostava kohtelu nuoria kohtaan peilautuu takaisin myös nuorten hyvänä käytöksenä ohjaajiin päin. Yhteisenä tavoitteenamme on kasvattaa nuorista yhteiskunnan aktiivisia jäseniä joilla on eväät oman elämänhallintaan.

Lapset ja nuoret sekä perhekodin ohjaajat osallistuvat kodin eri töihin ja toimintaan. Näin ollen lapset saavat mallin siitä miten tavallisessakin perheessä toimitaan ja samalla lapset oppivat tärkeitä arkipäivän taitoja tulevaa itsenäistä elämää varten. Pienet lapset tarvitsevat toki enemmän apua arjessa, pyykkihuollossa ja ruokailussa mutta mitä lähemmäksi aikuisuutta nuori kasvaa, sitä enemmän hän saa myös vastuuta omista asioistaan.

Kukkakehässä pidetään yllä kodinomaisuutta niin pitkälle kuin mahdollista. Ristiriidat selvitetään ja keskustellaan tapauskohtaisesti tavallisen kodin kaltaisesti nuoren kanssa.

Perhekodin lasten kanssa teemme myös erilaisia reissuja ja retkiä, esimerkiksi sirkukseen, konsertteihin. Myös ulkomaillakin on käyty lomailemassa ja avartamassa maailmankatsomusta. Tärkeintä meille kuitenkin on tasapainoinen ja turvallinen arki lasten ja nuorten kanssa.

Koulunkäynti ja siinä tukeminen on olennainen osa perhekodin arkea. Yhteistyö koulujen kanssa onkin sujunut hyvin. Kukkakehässä nuoren osallisuutta itseään koskevissa asioissa tuetaan ja nuorelle pyritään antamaan riittävästi tietoa itseään koskevissa asioissa ja päätöksissä. Keskustellaan asioista ja nuorta myös kuunnellaan.

Kukkakehässä arvostetaan lapsen tai nuoren lähiverkoston, biologisten vanhempien ja muiden sukulaisten merkitystä ja halutaan vaalia lapsen läheisverkoston suhteita sekä tuetaan yhteydenpitoa. Sijoituksen aikana pyrimme mahdollisuuksien puitteissa vahvistamaan nuoren ja lähiverkoston suhdetta.

Asia on meille niin tärkeä, että olemme varanneet tiloja lasten vanhempien ja läheisten ihmisten vierailuja varten
Lapsen/nuoren kannalta on tärkeää, että hänelle annetaan kaikki mahdolliset eväät elämää varten.
Nuorten omat kaverit ja läheisverkostot ovat tervetulleita kyläilemään perhekodilla, mikäli siihen ei ole estettä.

Erään äidin palaute: