Esittelyä meidän arkeen

Perhekoti Kukkakehän käytössä on vanha hirsirunkoinen paikkakunnan historiaa paljon nähnyt. Talossa on tilaa 300 neliötä ja se jakautuu kahteen kerrokseen.

Huoneet ovat isoja ja niitä on kuusi, joista kolme on alakerrassa ja kolme yläkerrassa. Huoneet ovat mahdollisimman kotoisen tunnelman luojia. Nuori saa tuoda omia tavaroita ja tehdä huoneesta sellaisen missä hän kokee viihtyvänsä.

Alakerrassa on koko talon yhteinen keittiö ja ruokasali. Meillä syödään yhdessä pöydän ääressä, siinä nuori oppii yhteinäisyyttä muiden kanssa. Iso olohuone, jossa usein lasten/ nuorten kanssa kokoonnutaan viettämään aikaa ja juttelemaan päivän kuulumisista.

Meillä on esteetön pääsy alakerrassa, joten se soveltuu myös pyörätuoli henkilölle.

Perhekodin pihapiirissä ja välittömässä läheisyydessä on toinen rakennus. Se on peruskorjattu nykyaikaiseksi ja toimivaksi nuorten itsenäistymisasunnoksi.

Itsenäistymisasunnossa on viisi makuuhuonetta, jossa nuori voi opetella jo itsenäistymään. Toki me ohjaajat olemme nuoren saatavilla ja tukena. Nuori saa kuitenkin rauhassa opetella mitä yksin asuminen on vastuun ottamista itsestään ja kodistaan.

Paloturvallisuudesta on huolehdittu sprinklerijärjestelmällä itsenäistymispuolella.

Pihapiiri on suuri ja monipuolinen. Pihalla voi keinua, leikkiä leikkimökissä, hyppiä trampoliinilla, pelata pelejä.

Takapihallamme virtaa joki, jossa nuoret voivat käydä kalastamassa ( toki aikuisen valvonnassa). Taloja ympyröi aita, joka turvaa lasten turvallisuutta.

Perhekodissa asuaa kaksi ihanaa kissaa, jotka ovat lapsi rakkaita. Niiden läsnäololla on huomattu niin terapeuttinen kuin rauhoittava vaikutus nuoren elämään. Hankimme myös olohuoneeseen akvaarion, jonka hoitaan nuoret voivat osallistua halutessaan.

Perhekodin väen käytössä on myös Virikeskus, joka sijaitsee Haapajärven keskustassa R-kioskin alakerrassa. Virikkeessä on saunatilat ja porealtaat. Takan äärellä voi saunareissuilla paistaa makkaraa. Lisäksi käytössä on olohuone/kokoustila ja pieni keittiö. Virikkeessä voidaan viettää mukavaa yhteistä aikaa tai juhlia lasten syntymäpäiviä.

Lisäksi Virikkeestä löytyy tarvittavat soittimet (piano ja rummut jne). Käytettävissä on myös biljardipöytä, karaokelaitteet sekä kuntosalivälineitä.

Täällä lasten ja perheiden on kiva viettä yhteistä aikaa!

Arki meillä

Kun lapsi tai nuori sijoitetaan Kukkakehään, hän saa elämäänsä välittäviä aikuisia ihmisiä kuuntelemaan ja tukemaan sekä kulkemaan vierellä arkipäivän asioissa. Hyviä käytöstapoja arvostetaan ja niitä opetellaan yhdessä.

Ohjaajien kunnioittava ja arvostava kohtelu nuoria kohtaan, peilautuu takaisin nuorelta myös takaisin.

Yhteisenä tavoitteenamme on kasvattaa nuorista yhteiskunnan aktiivisia jäseniä joilla on eväät oman elämänhallintaan.

Lapset ja nuoret sekä perhekodin ohjaajat osallistuvat kodin eri töihin ja toimintaan. Osallistamme siksi lapsia tekemään kodinhoidollisia hommia, koska niiden kautta nuori opettelee ottamaan vastuuta ja tulee arkeen myös tätä kautta säännöllisyyttä.

Havainoimme ja kirjaamme tarkasti tavoitteet ja seuraamme muutoksia. Tarvittaessa olemme yhteydessä eri yhteistyötahoihin, jotta nuoren asiat varmasti menevät eteenpäin.

Perhekotina pyrimme normaaliin nuoren arki elämään. Ristiriitoja tulee, mutta niistä yhdessä keskustellen, oppivat nuoret anteeksi pyytämisen / antamisen taidon.

Perhekodin lasten kanssa teemme myös erilaisia reissuja ja retkiä, esimerkiksi sirkukseen. Myös ulkomaillakin on käyty lomailemassa ja avartamassa maailmankatsomusta.

Tärkeintä meille kuitenkin on tasapainoinen ja turvallinen arki lasten ja nuorten kanssa.

Koulunkäynti ja siinä tukeminen on olennainen osa perhekodin arkea. Yhteistyö koulujen kanssa onkin sujunut hyvin. Kukkakehässä nuoren osallisuutta itseään koskevissa asioissa tuetaan ja nuorelle pyritään antamaan riittävästi tietoa itseään koskevissa asioissa ja päätöksissä. Keskustellaan asioista ja nuorta myös kuunnellaan.

Kukkakehässä arvostetaan lapsen tai nuoren lähiverkoston, biologisten vanhempien ja muiden sukulaisten merkitystä ja halutaan vaalia lapsen läheisverkoston suhteita sekä tuetaan yhteydenpitoa. Sijoituksen aikana pyrimme mahdollisuuksien puitteissa vahvistamaan nuoren ja lähiverkoston suhdetta.

Asia on meille niin tärkeä, että olemme varanneet tiloja lasten vanhempien ja läheisten ihmisten vierailuja varten
Lapsen/nuoren kannalta on tärkeää, että hänelle annetaan kaikki mahdolliset eväät elämää varten.
Nuorten omat kaverit ja läheisverkostot ovat tervetulleita kyläilemään perhekodilla, mikäli siihen ei ole estettä.

Erään äidin palaute: